Optiek Van Neste Izegem en Hooglede

Waarom naar de oogarts?

Wij zijn ervan overtuigd dat de oogarts de beste persoon is om u een goed zicht te kunnen garanderen, daarom raden wij een regelmatige controle bij de oogarts aan. Niet alleen zal u een up to date voorschrift krijgen met waardebepalingen op, maar ook andere zaken worden gecontroleerd zoals bijvoorbeeld oogdruk & eventueel opsporen van oogaandoeningen zoals cataract, glaucoom en andere ... Onderstaand een interessant artikel over de oogarts en het oog in België:

De oogarts en het oog

Slechts 1 op 4 Belgen vindt zijn ogen van goede kwaliteit. Toch negeren de Belgen te vaak hun oogklachten. Ze gaan te weinig naar de oogarts en dragen ze te vaak geen bril. Wie toch een afspraak maakt, doet dat vaak uit verplichting.

Oogklachten niet gering

Het probleem zit hem niet in het erkennen van een oogklacht. Bijna de helft van de 45-plussers die niet brillen of lenzen dragen, vindt dat ze een bril nodig heeft om beter te zien. 44% van heeft last van een verminderde zichtbaarheid bij vermoeide of pijnlijke ogen.
 Beeldschermwerk of TV-kijken zijn verantwoordelijk voor de meeste klachten. De helft van personen met oogklachten heeft last van vermoeide ogen tijdens het werken met een beeldscherm en 36% beweert er zelfs rode ogen van te krijgen. Opmerkelijk is dat mannen minder klachten hebben over hun ogen dan vrouwen. 45% van de mannen beweert geen last te hebben van pijnlijke of vermoeide ogen.

Te weinig aandacht

Ondanks de grote hoeveelheid van zijn klachten, besteedt de Belg er te weinig aandacht aan. Preventieve maatregelen nemen de Belgen zelden. Zo draagt 29% zelden of nooit een zonnebril wanneer de zon schijnt. Iets minder dan de helft (47%) van de respondenten stelt zijn computerscherm correct in.
 Sterker nog, 1 op 3 mensen met oogklachten hebben geen intentie om binnen het jaar naar de oogarts te gaan. In de plaats daarvan proberen ze hun problemen te verdoezelen door lapmiddelen te gebruiken, zoals een kant - en - klaar leesbrilletje uit de supermarkt (33% van de 45-plussers). Ook de leestekst op een grotere afstand houden, is voor een kwart van de 45-plussers blijkbaar een valabel alternatief.

Oogarts belangrijkste adviseur

Wie dan toch zijn ogen laat verzorgen, doet dit meestal in samenspraak met een oogarts en vaak na een aanmaning via werk of school. Voor 38% van de Belgen blijven oogartsen de belangrijkste voorschrijver van brillen of lenzen. Walen gaan trouwens sneller dan de oogarts dan Vlamingen. 31% van de Walen doet dit minstens ieder jaar, tegenover 22% in Vlaanderen. Het onderzoek werd uitgevoerd in september 2008 bij 750 Belgen door InSites in opdracht van een brillenglazenmerk.

Bron: www.e-gezondheid.be

 

oogarts